Dieta oczysczająco- odchudzająca (dwa tygodnie)

waga

 


Dieta przygotowana jest dla osób, które chcą schudnąć, oczyścić swój organizm z toksyn i przyzwyczaić organizm do mniejszych, bardziej racjonalnych porcji spożywanych posiłków.

Dieta składa się z dwóch etapów:


I. Etap

    Pierwszy etap ma na celu odchudzenie i przyzwyczajenie organizmu do zmniejszonych dziennych racji żywnościowych. Trwa dwa tygodnie i zazwyczaj doprowadza do utraty od 4 do 8 kg masy ciała. W czasie tego etapu posiłki jemy co 2 godziny, 6 razy dziennie według następującego schematu:

1. Serek topiony, puszysty ( np. twój smak, ostrowia, turek).

2. Jajko na twardo

3. 10 dkg białego sera

4. Kawałek mięsa nie więcej niż 10 dkg

5. Jabłko

6. Lampka wytrawnego czerwonego wina lub zamiennie szklanla ciepłej wody ( nie przekraczać 40 stopni) z cytryną i ciemnym miodem.

Podczas diety pijemy około 2,5 - 3 l płynów.

Można stosować zamienniki wg. produktów przypisanych do grupy krwi.

II. Etap

   Drugi etap ma na celu utrwalenie stanu zmniejszonej masy ciała, zapobiec efektowi jo-jo i często także dalsze odchudzanie. Drugi etap powinien trwać około dwóch tygodni. W tym czasie spożywamy normalne śniadanie po czym do wieczora jedynie specjalnie przygotowaną zupę jarzynową.

Przepis na przygotowanie zupy jarzynowej.

2,5 l wody (duży garnek)

80 dkg piersi z indyka

5 marchewek

1 brokuł

50 dkg zielonej fasolki szparagowej

2 czerwone papryki

1 kabaczek lub cukinia

2 ząbki czosnku

2 liście świeżej bazylii

1 kostka Knorra dla smaku

Wszystkie składniki kroimy w kostkę.

Piersi z indyka gotujemy około 15min, następnie wrzucamy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze około 15 min. Zupę podajemy z listkiem bazylii. Zupę tę można ją jeść w niegraniczonej ilości w ciągu dnia. Przygotowaną zupę wygodnie jest podzielić na porcje i przechowywać w lodówce.

Osobom, które nie jedzą mięsa lub korzystają z możliwości urozmaicenia diety o bardzo zdrowe białko roślinne zalecam włączenie do diety fasoli, zwłaszcza fasoli Jaś.

Fasolę powinniśmy jeść dwa razy w tygodniu zamiast mięsa. 

Aby przygotować fasolę, moczymy ją cały dzień, gotujemy w tej samej wodzie, w której była moczona, z kminkiem i listkiem laurowym.

Nie łączymy fasoli z innymi produktami białkowymi. Fasola zawiera dużą ilość białka i nie ma potrzeby uzupełniania tego składnika pożywienia.

Fasola działa antynowotworowo. Jest to białko, które nie zakwasza organizmu i posiada srebro odpowiadające za odporność organizmu.

Ważne! Podczas diety nie słodzimy napojów cukrem. Używamy jedynie miodu, wybieramy ciemne miody. Spadziowy, gryczany, zawierają duże ilości bioflawonoidów. Miód posiada indeks glikemiczny (GI) 58, a to tylko trzy punkty powyżej 55

Z uwagi na coraz to gorszą jakość produktów spożywczych proponujemy wspomagać codzienną dietę suplementacją : (Tran, Cynk i Wapno)